Depressie is een nare ziekte die moeilijk te behandelen is. Menzis wil voortaan alleen behandeling vergoeden die depressie succesvol bestrijden. Leesbeest tipt vijf boeken die je moet lezen als je meer wilt weten over deze ziekte.
Het begint allemaal met de diagnose. Je had misschien al langer een vermoeden, maar nu vertelt de dokter het je: je bent depressief. Een op de vijf volwassen Nederlanders krijgt er in zijn leven mee te maken, toch hoor je er maar weinig over. Wat nu? Waar komt het vandaan? Hoe kun je ermee omgaan? Wat betekent het voor je naasten? Kun je het voorkomen? Welke behandelingen zijn er?
Diagnose depressie legt het helder uit. Een praktische houvast voor iedereen die meer wil weten over deze ziekte.
Wil je liever een boek (verhaal) dat de depressie meer van binnenuit beschrijft, dan is De kracht van depressie misschien wat voor je. Peter Oostelbos leidde zelf aan een depressie en hij beschrijft hoe hij ermee om is gegaan en hoe hij heeft geleerd om met zijn depressie te leven. Hij vult zijn ervaringen aan met inzichten uit de wetenschap.
Depressie treft natuurlijk niet alleen de patiënt, maar ook zijn omgeving: partner, kinderen, ouders. Depressie kun je lezen als een leidraad en steun voor familieleden van mensen die leiden aan een depressie. Praktisch, toegankelijk en herkenbaar.
Over familie gesproken: niet bepaald een opkikker, maar wel een goed boek, is Gelukkig hebben we de foto’s nog. Hierin schrijft Marcel Langedijk over zijn broer Mark. Deze broer leidde aan depressies en drankzucht en hield in de laatste periode een dagboek bij. Dit dagboek geeft een heftig inkijkje in de ziekte. Uiteindelijk heeft Mark met euthanasie een einde aan zijn leven gemaakt. Een heftig maar bijzonder boek.
Trudy Dehue deed jarenlang studie naar neerslachtigheid. Ze constateert een gekke discrepantie: het gaat beter met Nederland dan ooit, toch werden er nooit zoveel pillen tegen depressie voorgeschreven, verschenen er zoveel zelfhulpboeken en tierden de therapieën zo welig. Wat is er toch met ons aan de hand? Dehue schreef De Depressie-epidemie en duikt in dit raadsel. Als lezer kijk en denk je met haar mee en al doende word je een stukje wijzer.