De weg van de boog is de nieuwe roman van Paulo Coelho. Ook in dit boek moet de hoofdpersoon alles achter zich laten om uiteindelijk zichzelf te vinden.
En daarmee is De weg van de boog weer een vintage Coelho. Jezelf opnieuw uitvinden, of meer precies: worden wie je altijd al was, alles achter je laten, opnieuw beginnen – daarover gaat het vaak in de boeken van Coelho die patent lijkt te hebben op filosofische, nogal spirituele romans met een behoorlijke invloed op zijn lezers. Hij heeft miljoenen lezers, maar ook online heeft hij 27 miljoen volgers. Daarnaast heeft hij het Paulo Coelho Institute opgericht dat voorziet in hulp en mogelijkheden voor de minderbedeelden in Brazilië, vooral kinderen en ouderen.
Kortom, Paulo Coelho heeft invloed. Via zijn boeken, maar ook door de dingen die hij daarnaast onderneemt. Het mooie is wel dat alles wat hij schrijft en onderneemt logisch past bij wie Coelho is. Zelf liet hij ook achter zich om te worden wie hij is. Hij gaf zijn betaalde werk als tekstschrijver en journalist eraan om zich helemaal te storten op de schrijverij. Een risicovolle sprong die ontzettend goed uitpakte.
Zijn eerste boek wordt in 1987 gepubliceerd en gaat over zijn ervaringen tijdens de pelgrimstocht die hij zelf maakte en die leidde tot het besluit om romans te gaan schrijven: De pelgrimstocht naar Santiago. Dagboek van een magiër. Een jaar later in 1987 verschijnt De Alchemist, die zorgt voor Coelho’s internationale doorbraak. In 29 landen staat dit boek op nummer één van de bestsellers en tot nu toe er zijn meer dan 32 miljoen exemplaren over de hele wereld van verkocht. Daarna gaat het hard: roman na roman verschijnt, de ster van Coelho rijst snel.
Het is trouwens niet alleen maar ernst en spiritualiteit en heftige levensgebeurtenissen in het oeuvre van Coelho. Lees vooral het met humor en zelfspot geschreven Hippie! In De weg van de boog volgens we Tsetsuya, de beste boogschutter van Japan, die woont in een afgelegen vallei. Aan de hand van de kunst van het boogschieten vertelt hij een jongen uit het dorp over de beginselen van een betekenisvol leven, zoals hard werken, een verschil willen maken en bereid zijn om te falen. Hij toont hem hoe handeling en de ziel onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, en dat een leven beperkt door angst voor afwijzing of falen het niet waard is om te leven. Met moed en geduld kun je onverwachte wendingen van het lot omarmen. Weer een klassieker in het genre.