Chris de Stoop is een gelauwerd schrijver en onderzoeksjournalist. Zijn vorige boek, Dit is mijn hof, was boek van de maand bij De Wereld draait door. Nu heeft hij een nieuw boek: Wanneer het water breekt. Hierin zoekt hij uit wat er terechtkwam van een groep Vietnamese bootvluchtelingen die gezamenlijk naar België vluchtte.
De parallelen met de huidige situatie met bootvluchtelingen zijn evident. De verschillen eveneens. De Vietnamezen die eind jaren ’70 naar het westen vluchtten werden met open armen ontvangen. Heel Nederland en België haalde de kinderkleertjes van zolder, alle deuren gingen open voor deze mensen die na het eind van de Vietnam-oorlog in 1975 op de vlucht waren voor het nieuwe regime. Ruim 800.000 Vietnamezen stapten in bootjes.
De ontvangst in het westen van deze Vietnamese bootvluchtelingen was, in tegenstelling tot de bejegening van vluchtelingen nu, warm te noemen. Chris de Stoop leerde een Vietnamese visser kennen, Hung en zijn dochter Gwen. Gevlucht en in België een bestaan opgebouwd. Hoe gaat het nu met ze, vroeg De Stoop zich af, en hoe gaat het met de mensen die in hetzelfde bootje vluchtten?
Het is het begin van een mooie reconstructie van een generatie vluchtelingen. De Stoop beschrijft de lotgevallen van deze individuen: sommigen zijn (zeer) geslaagd in het leven anderen hebben nog steeds grote moeite met het bestaan in Europa. Wat ze delen is een gevoel van ontheemding: in Europa zijn ze een vreemdeling en een minderheid. In Vietnam zijn ze een rijke westerling. Chris de Stoop sprak tientallen vluchtelingen en slaagt er wederom in om het grote verhaal op een persoonlijke manier te vertellen. Dit is verhalende journalistiek op z’n best.
Bestel het nieuwe boek van Chris de Stoop via de links op Leesbeest en je hebt het de volgende dag in huis.
Nieuwsgierig naar meer van Chris de Stoop?
Dit is mijn hof is een schitterend persoonlijk verhaal over de geboortegrond van de schrijver. Van de ene dag op de andere is de boerderij van zijn familie leeg komen te staan. Reden: de Zeeuwse Hedwigepolder moet onder water worden gezet. Een gevoelig onderwerp, zeker in Zeeland. Het boek gaat over de strijd tussen de bewoners van het oude boerenland en de natuurvrienden die nieuwe natuur aan willen leggen.
Voor het onderzoek naar Ze zijn zo lief meneer deed Chris de Stoop zich voor als Antwerpse seksbaas en reist hij undercover de wereld over, langs bordelen, nachtclubs en peeskamers. Hij brengt in kaart hoe de vrouwenhandel wereldwijd werkt in dit boek dat veel stof deed opwaaien.
Andere boeken van Chris de Stoop: