De Hedelse afpersingszaak van Yelle Tieleman verhaalt over een van de meest heftige afpersingszaken in Nederland.
De onderwereld was natuurlijk nooit echt gezellig, hoe kleurrijk de verhalen over bijvoorbeeld de Amsterdamse penoze ook zijn. Criminele organisaties schalen op. Ze worden professioneler en de topstukken zijn steeds moeilijker te achterhalen. Niet alleen voor het Openbaar Ministerie dat er dag in dag uit hard voor werkt om criminelen veroordeeld te krijgen, ook voor journalisten is dat steeds moeilijker. Daar komt nog bij dat veel journalisten hun leven niet zeker zijn. Sommigen moeten bewaakt worden en af en toe zelfs een poosje onderduiken omdat ze gevaar lopen.
De moord op Peter R. de Vries is natuurlijk een triest en, zo valt te vrezen, slechts voorlopig dieptepunt. We vertellen op Leesbeest natuurlijk vaak en graag over de spannende thrillers zie zijn verschenen, maar het is aan onverschrokken journalisten te danken dat het grote publiek redelijk op de hoogte is van de levensgevaarlijke en ondermijnende activiteiten van de onderwereld. Dat doen ze dag in dag uit voor de krant en/of televisie, maar gelukkig nemen ze ook geregeld de tijd om het grotere verhaal te vertellen. Zo schreef Jan Meeus over de Schiedamse cocaïnemaffia, brengt John van den Heuvel sinds jaar en dag de de polderpenoze in beeld en doet ook Kees van der Spek geregeld een duit in het zakje.
Relatief nieuwe ster aan het firmament is Yelle Tieleman. Bepaald geen groentje overigens: hij won al een keer De Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs die Nederland kent. Hij werkte voor het AD en schreef eerder over Anne Faber: Hoe kon dit gebeuren?
De Hedelse afpersingszaak van Yelle Tieleman gaat over het fruitbedrijf De Groot waar op een dag 400 kilo cocaïne wordt gevonden. Het begin van een nachtmerrie voor eigenaar William. Hij krijgt een een anoniem sms’je dat hij 1,2 miljoen euro moet betalen voor de geleden schade.
De Hedelse afpersingszaak van Yelle Tieleman: extreem gewelddadig
Een van de meest gewelddadige afpersingszaken in Nederland ontrolt zich vervolgens. Door een blunder van het OM lekt een personeelslijst met honderden adressen uit en krijgen tientallen (ex-)medewerkers van De Groot met aanslagen te maken. Zo weten twee broers bij een brand in hun woning ternauwernood aan de dood te ontsnappen. Er wordt een enorme beveiligingsoperatie opgetuigd. Justitie zet ook een undercoveractie op om het geweld te stoppen, maar de afperser is iedereen steeds te vlug af, zelfs vanuit de gevangenis.
Yelle Tieleman schrijft tegenwoordig over crime bij Follow the Money.
BESTEL HIER JE KATTENBROKKEN, LEKKERE GEURTJES, SCHOOLSPULLEN, KEUKENGEREI, KLEDING, BOEKEN, MUZIEK, SPORTSPULLEN EN STEUN LEESBEEST.