De fantasten van Ian Buruma belicht onbekende figuren uit de geschiedenis. Wat leren we van deze mensen die geloofden in hun eigen bedrog?
Wat hebben een Joodse historicus, een Chinese prinses en de masseur van Himmler gemeen? Het antwoord op die vraag lees je in De Fantasten van Ian Buruma. Buruma is een internationaal befaamd essayist en Azië-deskundige van Nederlandse bodem.
Hij schrijft regelmatig voor The New Yorker, The New York Review of Books en in ons eigen land voor NRC Handelsblad, en werkte mee aan documentaires voor de BBC en CNN. Momenteel is hij hoogleraar Democracy, Human Rights and Journalism aan het Bard College in New York. Klinkt allemaal heel erg geleerd, is het ook, maar het is óók spannend en heel erg interessant. In 2008 ontving Buruma de Erasmusprijs voor zijn buitengewone bijdrage aan de Nederlandse cultuur. Tot zijn bekendste boeken horen De spiegel van de zonnegodin, Dood van een gezonde roker, Het loon van de schuld en 1945. Biografie van een jaar.
Het mooie van de boeken van Ian Buruma is dat hij je meeneemt in de krochten van de grote wereldgeschiedenis. Daar blijken zich allerlei bijzondere figuren op te houden die de geschiedenislessen op school nooit halen en op z’n best een bijzin scoren in krantenartikelen en historische boeken. In De Fantasten van Ian Buruma komen drie van deze figuren in het volle licht te staan. Felix Kersten en Aisin Gyoro Xianyu. Ooit van gehoord? Na het lezen van De Fantasten vergeet je ze nooit meer.
Felix Kersten (bijnaam ‘de magische Boeddha’) werkte als de persoonlijke masseur van Heinrich Himmler. Aisin Gyoro Xianyu, beter bekend onder haar Japanse naam Kawashima Yoshiko (of de bijnaam het ‘Oosterse Juweel’) werd geboren als Manchuprinces en aanvaardde een opdracht van de Japanse geheime politie. Deze spionne was een meesteres in bedrog en dubbelspel die zich geregeld als man verkleedde. De oosterse Mata Hari wordt ze wel genoemd.
Kersten werd een vertrouweling van Himmler en gebruikte vervolgens zijn invloed voor doelen die haaks stonden op die van de nazi’s. Oftewel: hij belazerde de kluit voor een goed doel. Althans… nou ja, lees De Fantasten maar.
De derde, in Nederland bekendere figuur in De Fantasten van Ian Buruma, is Frederik Weinreb – een Joodse immigrant die zei Joden te beschermen maar ze in feite verraadde.
Wat ze gemeen hebben: ze zetten hun tijdgenoten op een dwaalspoor en ze slaagden erin om over hun graf heen historici elkaar in de haren te laten vliegen. Ook interessant: de drie gingen na verloop van tijd geloven in hun eigen verhaal. Heerlijk boek om je tanden in te zetten, ook als je geen historicus bent.
BESTEL HIER ALLES VAN IAN BURUMA
BESTEL HIER JE KATTENBROKKEN, LEKKERE GEURTJES, SCHOOLSPULLEN, KEUKENGEREI, KLEDING, BOEKEN, MUZIEK, SPORTSPULLEN EN STEUN LEESBEEST.