De butler van de wereld van Oliver Bullough is gebaseerd op een prikkelende vraag: hoe heeft de mondiale grootmacht kunnen degenereren tot een paradijs voor boeven, dubieuze grootverdieners en kleptocraten?
Bullough begon zijn loopbaan in 1999, tien jaar na de val van de muur, in Sint Petersburg. Hij werkte als correspondent voor Reuters en specialiseerde zich in Tsjetsjenië en de Kaukasus. Precies gebieden waar dubieuze zakenlieden hun slag sloegen met even dubieuze deals. Deze oligarchen zijn nu de kwaaie pier in de in heel Europa losbarstende discussie rond de enorme kloof tussen arm en (extreem) rijk.
De butler van de wereld verhaalt over de rode loper voor boeven
Types die zich over de rug van volksstammen verrijken met corrupte praktijken. En die vervolgens, zo blijkt uit de reconstructie van Bullough, de rode loper krijgen uitgerold in Londen. Corruptiebestrijding? Daar doen ze niet al te hard aan in Londen, dienstbaarheid slaat de klok (overigens blaast Nederland in dit opzicht een behoorlijk partijtje mee).
Groot-Brittannië is in de ogen van Bullough de butler van de wereld die buigt als een knipmes voor criminelen in maatpak die hun geldpakhuizen buiten het zicht van justitie en fiscus weten te houden met uitermate dubieuze constructies en met behulp van juristen en bankiers. Britse instellingen, waarbij onderwereld en bovenwereld iedere dag innig verstrengeld liggen op een door de butler keurig opgemaakt bed.
De butler van de wereld legt een virtuele wereld bloot van brievenbusmaatschappijen, belastingontwijking en paspoorten op bestelling. Over Gibraltar en gokparadijzen, witwassen en wegkijken.
Dit boek is een traktatie als je houdt van de betere non fictie en je graag laat meeslepen en bijpraten door iemand die weet waar hij het over heeft. Spannend, actueel, de feiten op een rij.
BESTEL HIER JE KATTENBROKKEN, LEKKERE GEURTJES, SCHOOLSPULLEN, KEUKENGEREI, KLEDING, BOEKEN, MUZIEK, SPORTSPULLEN EN STEUN LEESBEEST.