De advocaat van Holland is de nieuwe historische roman van Nicolaas Matsier. Een roman waarin Matsier in de huid kruipt van Johan van Oldebarneveldt.
In dit boek kijkt Van Oldebarneveldt terug op zijn leven. Een bijzonder leven, want Van Oldebarneveldt stond aan de wieg van de Nederlandse staat zoals we die nu kennen. Ook was hij een van de grondleggers vn de VOC. Zijn talent voor politiek en staatszaken nam een vlucht na de moord op Willem van Oranje in 1584. Maurits, de piepjonge zoon van Willem van Oranje, moest het roer van zijn vader overnemen en vond de oudere en zeer ervaren Van Oldebarneveldt aan zijn zijde. Een gouden koppel, aanvankelijk. Van Oldebarneveldt klom op tot de onderkoning van de jonge Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
Op een gegeven moment gaat het mis tussen Maurits en Van Oldebarneveldt. De landsadvocaat en raadspensionaris werd vastgezet. Negen maanden van gevangenschap (boven de Ridderzaal in Den Haag) en heftige ondervragingen volgden. Matsier neemt deze periode als uitgangspunt voor zijn boek De advocaat van Holland. Tijdens zijn gevangenschap wordt Van Oldebarneveldt bezocht door herinneringen. Hij kijkt terug. In verbijstering. Uiteindelijk zal hij ter dood worden veroordeeld.
Matsier schetst in De advocaat van Holland een prachtig beeld van de persoon Van Oldebarneveldt en van een tijd de ongelooflijk roerige tijd waarin Nederland zoals het uiteindelijk is geworden, begon. De afbeelding bij dit verhaal is een schilderij van Simon Opzoomer (Wikimedia) waarin Van Oldebarneveldt voor de laatste keer bidt.
WAARDEER JE DE VERHALEN OP LEESBEEST? BESTEL JE BOEKEN, KATTENBROKKEN EN ZEEPJES VOORTAAN VIA DE BANNERS OP DEZE SITE EN HOU LEESBEEST IN DE LUCHT.