23 seconden is de nieuwe roman van Kees van Beijnum. In dit verhaal keert hij terug naar de biotoop waar hij opgroeide: de Amsterdamse Wallen.
Kees van Beijnum (1954) groeide op op De Wallen tussen de hoeren, de junks en de dealers en schreef er de mooie autobiografische roman Dichter op de Zeedijk over. Zijn nieuwe roman, 23 seconden, speelt in de jaren ’90 toen de ergste romantiek er wel vanaf was op de Wallen. Een grauwe, harde tijd. De jonge schrijfster Anne keert terug naar de hoerenbuurt waar jaren eerder haar moeder (een prosituee) met een hamer werd vermoord.
Annes zoektocht naar de wortels van haar eigen bestaan, werpen steeds meer vragen op over de moord op haar moeder, een moeder waartegen ze een behoorlijke weerzin koestert. Vastbesloten om het mysterie te ontrafelen, daalt ze dieper en dieper af in de duistere wereld van haar verleden.
Als ze contact zoekt met de moordenaar, zijn de gevolgen niet meer te overzien. De ontrafeling van het mysterie is verbluffend knap verweven met het aangrijpende verhaal over de fotograaf Hayo, Annes te jong in Afghanistan gestorven jeugdliefde. De les die ze leert: alles waarvan je overtuigt dacht te zijn kan in een oogwenk (23 seconden) veranderen…
Van Beijnum is de meester van het spannende literaire verhaal. Een veelgelezen schrijver ook. De oesters van Nam Kee, Van Beijnums vierde roman, verscheen in 2000. Het is een geestig, met vaart geschreven boek over hunkering: naar waarheid, naar liefde en vooral naar echtheid. Het verscheen op de longlist van de Libris Literatuur Prijs. De boekverfilming, met in de hoofdrollen Katja Schuurman en Egbert Jan Weber, werd een groot succes. In 2002 verscheen de roman Het verboden pad.
Begin 2008 stond Van Beijnum volop in de schijnwerpers met zijn roman Paradiso, die overal goed werd besproken en binnen korte tijd uitgroeide tot een bestseller. Het is het verhaal van een man die op het punt staat zijn huwelijk te verbreken als opeens zijn vrouw onvindbaar blijkt. Voordat hij haar kan verlaten, moet hij haar eerst terugvinden.
Ook schreef hij het indrukwekkende De offers. Kijk hier wat Kees van Beijnum er zelf over vertelt: