1001 vrouwen in de 20-ste eeuw vertelt de geschiedenis van de 20-ste eeuw aan de hand van 1001 vrouwen. Eva Hoeke selecteerde vrouwen die iets bijzonders hebben gedaan in de vorige eeuw. Op die manier ontstaat een mooi en origineel beeld van de voorbije eeuw.
Beroemde heldinnen als Anne Frank, de vermoorde Marianne Vaatstra en televisie-icoon Mies Bouwman hebben een plek in dit boek, maar ook de levens van veel minder bekende vrouwen worden beschreven in dit kloeke boek. Neem Jet van Beeren (foto), die in 1927 een café op de Zeedijk opende waar homoseksuele mannen en vrouwen terecht konden. Of neem de Friese Tetje de Jong (1918-1999) die in 1964 politiecommissaris in Amsterdam werd.
Vrouwen komen in de geschiedenisboeken minder voor dan mannen. Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat vrouwen jarenlang achtergesteld waren en domweg minder vaak in de positie waren om de geschiedenis naar hun hand te zetten. Ze stonden vaak gewoon achter de potten en pannen terwijl manlief op het slagveld van de geschiedenis sneuvelde.
Met dit boek wordt deze ongelijkheid niet rechtgetrokken. De vraag is ook of dat nodig is. Door de geschiedenis van de 20-ste eeuw te beschrijven aan de hand van 1001 vrouwen kijk je naar de vorige eeuw vanuit een andere invalshoek. Dat is interessant en verrassend. Je maakt kennis met vrouwen en verhalen die je nog niet kende. Een verruiming van je blik.
Het Amsterdams Museum toont momenteel de expositie die bij dit boek hoort. Daar krijg je nog meer informatie, je ziet voorwerpen en documenten en foto’s die uitleggen waarom deze 1001 vrouwen bijzonder waren.
Tegenwoordig word je als toerist zo’n beetje weggekeken uit de hoofdstad, maar mocht je je over je eventuele schroom heen kunnen zetten: de tentoonstelling is nog te zien tot en met 9 maart 2019.
Benieuwd naar dit boek? Bestel via de links in dit verhaal. Morgen heb je het boek in huis.
Meer geschiedenisboeken: